Το τελευταιο ταγκό στο παρίσι

Το τελευταίο ταγκό στο παρίσι(1972) Last Tango in Paris

Σκηνοθεσία: Μπερνάντο Μπερτολούτσι. Πρωταγωνιστές: Μάρλον Μπράντο, Μαρία Σνάιντερ, Ζαν Πιέρ Λεό. Ένα υπαρξιακό δράμα. Ο Πολ (Μάρλον Μπράντο), περιφέρεται σαν πληγωμένο αγρίμι, στους δρόμους του Παρισιού συντριμμένος από τον θάνατο και την προδοσία της γυναίκας του. Βρίσκεται μαζί με την Ζάν (Μαρία Σνάιντερ), άγνωστοι μεταξύ τους, σε ένα διαμέρισμα, που και οι δυο θέλουν για ενοικίαση. Εκεί ό Πολ από απόγνωση (ό έρωτας είναι πολύ κοντά στο θάνατο) και ή Ζαν με την περιέργεια μιας λολίτας, χωρίς να ανταλλάξουν σχεδόν λέξη, βρίσκονται σε μια άγρια ενστικτώδικη ερωτική περίπτυξη. Το διαμέρισμα αυτό, ένα διαμέρισμα εντελώς άδειο, απομονωμένο από την άλλη τους ζωή, γίνεται ο τόπος των ερωτικών τους συναντήσεων. Ο Πόλ πληγωμένος κουβαλάει την τον κυνισμό του για όλα, και η Ζαν την υποταγή. Κάνουν έρωτα και επικοινωνούν με μουγκρίσματα όχι με τα ονόματα τους, τα οποία αφίνουν έξω όπως και όλη τους την προηγούμενη ζωή. Όμως οι σχέσεις δεν μένουν για πάντοτε οι ίδιες, και σιγά σιγά ή έξω ζωή της Ζαν αρχίζει να ξαναμπαίνει στη ζωή της. Έχει αραβωνιαστικό σκηνοθέτη, το ακριβώς αντίθετο του Πολ σε χαρακτήρα, με παιδιάστικη χαζοχαρούμενη συμπεριφορά, με τον οποίο γυρίζει και ταινία. Ο Πολ ένας αμερικανός στο Παρίσι, μόνος μετά την αυτοκτονία της γυναίκας του και προδομένος, γυρεύει κάπου να ακουμπήσει τη μοναξιά και τον κυνισμό του για τη ζωή, ο οποίος κυνισμός ίσως και εξ αιτίας του Μπερτολούτσι και του Μπράντο γίνεται εμετικός (σκηνή με τον ψόφιο αρουραίο, που ο Πολ λέει στην Ζαν "θα σου τον χώσω στον κόλο". Η Ζαν επιζητεί να απεγκλωβιστεί από αυτό το ασφυκτικό αγκάλιασμα, δραπεύοντας στην προηγούμενη ζωή της. Ο Πολ πάλι προδομένος μέσα στο αδιέξοδο του, την παίρνει από πίσω, μπαίνει στο σπίτι της πανικόβλητης Ζαν με τη βία, και αυτή για να ελευθερωθεί από τον κλειό του, τη στιγμή που του λέει για πρώτη φορά τό όνομά της "Ζαν" τον σκοτώνει με το πιστόλι του πατέρα της. Μετά είναι εύκολο να σκηνοθετήσει φόνο λόγω απόπειρας βιασμού. Μια ταινία σπαρακτική, κυρίως λόγω της ερμηνείας του Μάρλον Μπράντο. Η νεκρολογία που κάνει μπροστα στο φέρετρο της γυναίκας του ανήκει στην ανθολογία του κινηματογράφου.

ΠΑΘΟΣ-ΕΡΩΤΑΣ


Δυό άγνωστοι μεταξύ τους ο Πολ, την ημέρα που έχει αυτοκτονήσει η γυναίκα του και η Ζαν ενδιαφερόμενοι για το ίδιο διαμέρισμα, συναντούνται στο διαμέρισμα και πυρπολούνται από ένα βίαιο ερωτικό πάθος, χωρίς να ξέρουν καν τα ονόματα τους.

Ζαν Δεν ξέρω, τ' όνομά σου. Πολ Δεν έχω κανένα όνομα.
Ζαν
Θες να μάθεις το δικό μου; Πολ Οχι, όχι! Δε θέλω.Δε θέλω να ξέρω το όνομά σου. Δεν έχεις όνομα και ούτε κι εγώ έχω όνομα. Κανένα όνομα.
Ζαν
Μα γιατί;
Πολ
Διότι... Διότι δε χρειαζόμαστε ονόματα εδώ. Δεν καταλαβαίνεις; Θα τα ξεχάσουμε όλα... Όσα ξέρουμε. Τον καθένα... Όλους τους ανθρώπους... όλα όσα κάνουμε...όπου κι αν μένουμε. Αυτά θα τα ξεχάσουμε, όλα, τα πάντα.


ΠΟΝΟΣ

O Πολ παραμιλεί μπροστά στη νεκρή γυναίκα του.

Πολ Ακόμα κι αν ο σύζυγος ζήσει...200 καταραμένα χρόνια...Ποτέ δε θα μπορέσει να ανακαλύψει την αληθινή φύση της γυναίκας του. Δηλαδή, εγώ... Ισως μπορέσω να κατανοήσω το σύμπαν... Αλλά... Ποτέ δε θα μάθω την αλήθεια για σένα. Ποτέ. Για πέντε χρόνια, ήμουνα πιο πολύ ένοικος σ' αυτό το γαμημένο τρελάδικο...Παρά σύζυγος. Με συγκεκριμένα προνόμια, φυσικά. Και μετά, για να με βοηθήσεις να σε καταλάβω, μ᾿ άφησες να κληρονομήσω τον Μαρσέλ. Τον αναπληρωματικό του συζύγου, του οποίου το δωμάτιό, ήταν αντίγραφο του δικού μας. Και ξέρεις κάτι; Δεν είχα καν τα κότσια να τον ρωτήσω. Δεν είχα τα κότσια να τον ρωτήσω αν τα ίδια κόλπα που κάναμε εσύ κι εγώ... Ηταν τα ίδια κόλπα,που έκανες μ' αυτόν. Ο γάμος μας ήταν μόνο μια κρυψώνα για σένα. Για να χωθείς εκεί μέσα... Χρειαζόσουν μόνο ένα φτηνό ξυράφι και μια μπανιέρα γεμάτη νερό. Παλιοαναθεματισμένη, θεοκατάρατη πουτάνα. Εύχομαι να σαπίσεις στην κόλαση. Και ξέρεις γιατί; Ξέρεις γιατί; Γιατί μου είπες ψέματα. Μου είπες ψέματα, και σε εμπιστεύτηκα. Ηξερες ότι έλεγες ψέματα! Εμπρός, πες μου,ότι δεν είπες ψέματα. Δεν έχεις τίποτα να πεις γι᾿ αυτό; Αντε, πες μου κάτι! Χαμογέλα, μουνί! Αντε, πες μου... πες μου κάτι γλυκό. Χαμογέλα μου και πες, ότι σε παρεξήγησα. Εμπρός, πες μου. Παλιοσαβουρογαμιόλα!Αναθεματισμένη.


ΘΑΝΑΤΟΣ

Όταν η Ζαν νιώθει την ασφυξία από την συνύπαρξη της με τον Ζαν θα τον σκοτώσει την ώρα ακριβώς που ζητά να μάθει το όνομά της.

Πολ Θέλω να μάθω τ' όνομά σου
Ζαν
Ζαν! .

Μετά το σκοτωμό

Ζαν Δεν ξέρω ποιος είναι.Είναι ένας τρελός.Δεν ξέρω τ' όνομά του.