Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες 

Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες – 

Sex, Lies and Videotapes.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντεμπεργκ
Πρωταγωνιστές: Άντι ΜακΝτάουελ, Τζέιμς Σπέιντερ, Πήτερ Γκάλαχερ, 
Λόρα ΣανΤζάκομο.
Μια αριστουργηματική ταινία και η πρώτη του μάλιστα από τονΣτίβεν
Σόντεμπεργκ, βραβείο Φεστιβάλ Κανών, ο οποίος δυστυχώς μετά πήρε άλλους δρόμους. 

Ένας τίτλος πολύ περιεκτικός. Το σεξ, τα ψέματα και το περιεχόμενο των βιντεοταινιών όταν αγγίζουν το δημοφιλέστερο σπόρ... και όχι μόνο, του σεξ, γίνονται κατ᾿ ευθείαν εξαιρετικό υλικό για την ψυχανάλυση. Άβυσσος η "ψυχή του σεξ! Το υποσυνείδητο κρατάει όσον αφορά το σεξ καλά και πολλά κρυμμένα μυστικά, που όταν οι συνθήκες τα ευνοούν ξεμυτίζουν και νοστιμεύουν τη ζωή ή τη δυναμιτίζουν.
Ανν: (Άντι ΜακΝτάουελ) : Υποτονική μέχρι απέχουσα από σεξ στη ταινία φυσικά, (γιατί μιλάμε για την ΜακΝτάουελ), επειδή έχει άλλες προτεραιότητες και φοβίες: ότι τα σκουπίδια αναπαράγονται ασταμάτητα και θα μας πνίξουν, πρόβλημα που συζητά με τον ψυχαναλυτή της.
Τζων: (Πήτερ Γκάλαχερ). Άντρας της Ανν : Τις ανησυχίες της βέβαια, καθόλου δεν τις συμμερίζεται ο άντρας της, ίσως τις βρίσκει και βολικές, για να μπορεί να συναντά πιο άνετα την ερωμένη του, την αδελφή τής Ανν, την Σύνθια, η οποία πολύ το χαίρεται  με τον άντρα της αδελφής της (Άλλο υλικό για την ψυχανάλυση).
Σίνθια: ( Λόρα Σαν Τζάκομο). Ένα κορίτσι ελεύθερο, "φανατικό για έρωτα", παραφράζοντας τον Καβάφη, η οποία επιθυμεί και διαπράττει την βεβήλωση του βωμού του γάμου, που είναι το συζυγικό κρεβάτι, της αδελφής της (να πάλι η ψυχανάλυση). Επειδή αυτό ξεπερνάει το μέτρο  και φθάνει στην "Ύβριν", η "Νέμεσις" την τιμωρεί, μάλλον τιμωρει τον άντρα της αδελφής της, με το να της φύγει το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι κάτω από το κρεβάτι.
Γκράχαμ: (Τζέιμς Σπέιντερ). Ο πρωταγωνιστής, φοβισμένος, ιδιόρρυθμος, μοναχικός, ανώριμος (ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ξέρει τον εαυτό του - θα μου πεις και ποιος τον ξέρει) με αδιευκρίνιστο τραύμα σε σχέση με μια κοπέλα την Ελίζαμπεθ, πριν από εννέα χρόνια, μετά από το οποίο δεν μπορεί να κάνει έρωτα. Επιστρέφει στην γενέτειρα του, μετά από εννιά χρόνια περιπλανήσεων, για να "αντιμετωπίσει" το παρελθόν του. Ο καθένας κουβαλάει μαζί του αυτά που τον ζεσταίνουν, και στην περίπτωση τού Γκράχαμ, (αφού ο ίδιος δηλώνει ανίκανος παρουσία άλλου για σεξ), αυτά που κουβαλάει είναι οι βιντεοσκοπημένες ερωτικές εξομολογήσεις διαφόρων γυναικών γύρω από το σεξ, οι πικάντικες λεπτομέρειες για τον οργασμό, οι ερωτικές τους συνήθειες, τα γούστα σε όλο το φάσμα του έρωτα, που αν το απλώσουμε θα καλύψει όλη τη γη. Πολύτιμο, χρήσιμο υλικό, περιζήτητο για τον καθένα για να πλουτίζει την προσωπική του ματιά. Και ο Γκράχαμ δεν το αφήνει ανεκμετάλλευτο, αποτελεί την ερωτική του τροφή, συνοδεύει τις φαντασιώσεις του στα μοναχικά του ταξίδια, στη χώρα του αυνανισμού. Φιλοξενείται προσωρινά μέχρι να βρει σπίτι για να στεγάσει την ερωτική του μοναξιά και τις ιδιαιτερότητες του, από τον παλιό το συμμαθητή τον Τζων. Η πρώτη επαφή του Γκράχαμ είναι με την Ανν, και για δυο μοναχιασμένα άτομα δεν είναι δύσκολα να έρθουν το ένα κοντά στο άλλο. Ο Γκράχαμ βρίσκει σπίτι, και η Ανν τον επισκέπτεται απρόοπτα, μαθαίνει για τις βιντεοκασέτες και φεύγει αναστατωμένη. Η αδελφή της θέλοντας να λύσει το μυστήριο της αναστάτωσης επισκέπτεται τον ο Γκράχαμ και χωρίς πολλά - πολλά στήνεται μπροστά στην κάμερα για το δικό της σεξουαλικό αφήγημα, πλαισιωμένο με ένα αυνανισμό. Η Ανν προδομένη από τον άντρα της και την αδελφή της, και πληροφορημένη από την αδελφή της για την σεξουαλική της αφήγηση μπροστά στην κάμερα, ζητεί από τον Γκράχαμ να στηθεί κι αυτή μπροστά στην κάμερα για τη δική της εξομολόγηση:
Γκράχαμ: ΟΚ, ξεκινάμε. Πες μου το όνομά σου.
Ανν Μπίσοπ Μιλέινι.
Γκράχαμ: Για τι θέλεις να μιλήσεις;
Ανν: Για τι μιλάτε συνήθως;
Γκράχαμ: Για το σεξ.
Ανν: Τότε, ας μιλήσουμε για το σεξ.
Γκράχαμ: Κάνεις σεξ;
Ανν: Όχι τόσο συχνά.
Γκράχαμ: Όταν κάνεις, ποιος παίρνει συνήθως την πρωτοβουλία;
Ανν: Εκείνος.
Γκράχαμ: Σε ικανοποιεί;
Ανν: Δεν ξέρω. Δεν ξέρω τι εννοείς.
Γκράχαμ: Έχεις οργασμούς;
Ανν: Δεν νομίζω. Υποθέτω, δεν είμαι σίγουρη, μιας και δεν ξέρω τι είναι.
Γκράχαμ: Σκέφτηκες να πας ποτέ με άλλον;
Ανν: Νάτα μας.
Γκράχαμ: Δεν σταματάμε;
Ανν: Όχι. Δεν θέλω να σταματήσω.
Γκράχαμ: Σκέφτηκες να πας ποτέ με άλλον;
Ανν: Το σκέφτηκα.
Γκράχαμ: Το 'κανες;
Ανν: Όχι.
Γκράχαμ: Γιατί;
Ανν: Γιατί έτσι σκέφτεται η Σύνθια. Δεν το αντέχω να αισθάνομαι όπως αυτή. Με πειράζει όταν σκέφτομαι τους άντρες, γιατί αυτή δεν κάνει τίποτ᾿ άλλο.
Γκράχαμ: Ποιους άλλους άντρες σκέφτηκες;
Ανν: Σκέφτηκα εσένα. Εσύ με σκέφτηκες καθόλου;
Γκράχαμ: Ναι.
Ανν: Τι σκέφτηκες;
Γκράχαμ: Το πρόσωπό σου τη στιγμή του οργασμού.
Ανν: Θα 'θελα κι εγώ να ξέρω πώς γίνεται το πρόσωπό μου εκείνη τη στιγμή. Μπορείς να κάνεις μια γυναίκα να 'χει οργασμό;
Γκράχαμ: Ναι.
Ανν: Μπορείς να το κάνεις για μένα;
Γκράχαμ: Όχι.
Ανν: Γιατί;
Γκράχαμ: Γιατί δεν μπορώ.
Ανν: Δεν μπορείς ή δεν θέλεις;
Γκράχαμ: Δεν μπορώ γιατί δεν θέλω.
Ανν: Είπες ότι δεν ήσουν πάντα ανίκανος.
Γκράχαμ: Όχι. Ναι, σωστά.
Ανν: Άρα έχεις κάνει σεξ.
Γκράχαμ: Ναι.
Ανν: Και τι έγινε; Ήταν τόσο άσχημα που δεν μπορείς να το ξανακάνεις;
Γκράχαμ: Όχι, δεν ήταν αυτό το πρόβλημα.
Ανν: Και ποιο ήταν το πρόβλημα;
Γκράχαμ: Εγώ ήμουν το πρόβλημα. Ήμουν.. παθολογικός ψεύτης. Και είμαι, μάλλον. Το ψέμα είναι σαν... τον αλκοολισμό, είσαι συνέχεια στην ανάρρωση.
Ανν: Αυτό είναι λοιπόν; Έλεγες ψέματα;
Γκράχαμ: Δεν ήταν μόνο αυτό.
Ανν: Τι άλλο έγινε;
Γκράχαμ: Εκείνη την εποχή, δεν εκφραζόμουν προφορικά, και τρόμαζα τους ανθρώπουσ που βρισκόταν κοντά μου.
Ανν: Εξακολουθείς να το κάνεις;
Γκράχαμ: Όχι.
Ανν: Δεν θα ξανακάνεις έρωτα ποτέ;
Γκράχαμ: Δεν... Δεν έχω κάνει σχέδια.
Ανν: Αν μ' αγαπούσες, θα 'κανες;
Γκράχαμ: Δεν σ' αγαπώ.
Ανν: Ας υποθέσουμε.
Γκράχαμ: Δεν μπορώ να σου απαντήσω.
Ανν: Γιατί όχι;
Γκράχαμ: Σου είπα.
Ανν: Δεν καταλαβαίνω τίποτα.
Γκράχαμ: Ας ξεχάσουμε το σεξ. Δεν είμαι αυτός που ήμουν, ούτε κατά διάνοια. Έχω αλλάξει τόσο πολύ. Θα επηρέαζε ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας μου με τους άλλους. Να, όπως τώρα. Μιλάω μαζί της, αυτό δεν θα γινόταν στο παρελθόν. 
Ανν: "Μαζί της"; "Μιλάω... μαζί της;" Συγγνώμη, δεν...
Για την Ελίζαμπεθ δεν λες; Αναφέρθηκε ο Τζον σ' αυτήν εκείνο το βράδυ, έτσι;
Γκράχαμ: Μάλλον. Λυπάμαι.
Ανν: Εξακολουθείς να έχεις επαφή μαζί της;
Γκράχαμ: Με την Ελίζαμπεθ; Όχι. Δεν... 
Ανν: Ποια, λοιπόν, νομίζεις ότι θα είναι η γνώμη της για όλες αυτές τις κασέτες;
Γκράχαμ: Δεν πιστεύω ότι θα δείξει μεγάλη κατανόηση.
Ανν: Δεν θα τής τις κρύψεις όμως, μιας και δεν είσαι πια ψεύτης;
Γκράχαμ: Σου είπα, δεν ξέρω τι θα κάνω, ακριβώς. Μπορεί να μην κάνω τίποτα.
Ανν: Και ξαναγύρισες εδώ, μόνο και μόνο για να το σκεφτείς;
Γκράχαμ: Όχι, ξαναγύρισα εδώ για... να ολοκληρώσω τον κύκλο, με καταλαβαίνεις; Να πάρω κάποια απόφαση. Για να το καταλάβει κάποιος δικός μου.
Ανν: Είσαι αξιοθρήνητος. Με το έτσι θέλω... Προς Θεού, Γκράχαμ. Είναι ανάκουστο να φανερωθείς μπροστά της λέγοντας ότι έχεις αλλάξει, λες κι είσαι η Θεία Ευλογία. Μεγάλη η χάρη σου, κι όλας... Πέρασαν εννέα χρόνια και δεν σκέφτηκες τίποτε καλύτερο; Έτσι θέλεις να περάσουν τα χρόνια της ζωής σου; Γιατί το κάνεις αυτό; Μπορείς να μου πεις; Γιατί τέτοια τιμωρία; Θα μου απαντήσεις;

Η Ανν παίρνει την κάμερα

Γκράχαμ: Μη, σε παρακαλώ.
Ανν: Γιατί;
Γκράχαμ: Μην το κάνεις.
Ανν: Μόνο λίγες ερωτήσεις. Γιατί τραβάς γυναίκες που μιλούν για σεξ; Γιατί το κάνεις; Θα μου πεις; Έλα. Σε ρωτάω.
Γκράχαμ: Δεν βρίσκω ενδιαφέρουσα αυτή την αλλαγή ρόλων.
Ανν: Εγώ, όμως, τη βρίσκω.
Γκράχαμ: Γιατί;
Ανν: Τι; Επιμένεις; "Θα μου το πεις;"

Γκράχαμ: Ανν, δεν με ξέρεις. Δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για μένα. Πρέπει να αναλογιστώ για κάθε στιγμή της ζωής μου ελπίζοντας ότι θα υπάρχει κάποια συνοχή για να βγάλεις εσύ νόημα; Εγώ δεν έβγαλα νόημα... Και ήμουν παρών. Δεν καταλαβαίνω ποιος είμαι, κι όμως θέλεις να σου δώσω εξηγήσεις; Γιατί; Βρες εσύ την απάντηση. Δεν κατάλαβα γιατί σου οφείλω κάποια εξήγηση.
Ανν: Γιατί ίσως μπορέσω να σε βοηθήσω.
Γκράχαμ: Να με βοηθήσεις;
Ανν: Με το πρόβλημά σου.
Γκράχαμ: Το πρόβλημά μου; Έχω πρόβλημα; Κοιτάζω γύρω μου εδώ πέρα, εσένα, τον Τζων και τη Σύνθια, και αισθάνομαι υγιής σε σύγκριση.
Ανν: Κι όμως έχεις πρόβλημα.
Γκράχαμ: Έχεις δίκιο. Έχω πολλά προβλήματα. Αλλά είναι δικά μου.
Ανν: Έτσι νομίζεις, αλλά δεν έχεις δίκιο. Γίνονται μέρος του προβλήματος. Όλοι όσοι σε πλησιάζουν. Εγώ, για παράδειγμα. Εγκαταλείπω τον άντρα μου, κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει, έτσι κι αλλιώς, αλλά το κάνω τώρα. Κι εσύ είσαι εν μέρει η αιτία. Μ' έχεις επηρεάσει.
Γκράχαμ: Αυτό δεν ήταν στο πρόγραμμα. Εννέα χρόνια παιδεύομαι για να μη γίνει κάτι τέτοιο. Δεν σου το είπα για να μη σε τσακίσει.
Ανν: Τώρα όμως...

Με ένα σκηνοθετικό εύρημα, ο παραπάνω διάλογος γίνεται γνωστός στον θεατή, όταν ο Γκράχαμ, αφού έχει μάθει από την Ανν ότι τον χωρίζει, και ότι είχε ποζάρει μπροστά στην κάμερα του Γκράχαμ, έξαλλος τον επισκέπτεται τον κτυπάει άγρια, και αφού τον κλειδώνει έξω, προβάλλει την κασέτα με την αφήγηση της γυναίκας του, και όταν σταματάει η λήψη πρέπει να φανταστεί την συνέχεια...... Μια οθόνη με χιόνια μπορεί να είναι ένα στιλέτο στην καρδιά. Φεύγοντας παίρνει κι αυτός μια μικρή εκδίκηση με τα παρακάτω:

Τζων προς Γκράχαμ: Πήδηξα την Ελίζαμπεθ. Πριν χωρίσετε. Δεν είχατε ακόμα προβλήματα. Δεν είναι καμιά αγία. Τσακάλι στο κρεβάτι. Ήξερε να κρατάει μυστικά.

Η ταινία τελειώνει με τον Γκράχαμ και την Ανν στο κατώφλι του σπιτιού χέρι-χέρι. Το μόνιασμα, η αγάπη δυο μοναχιασμένων αποκαθιστά ίσως και το σεξ.........