Μικρή Ιστορία για ένα έρωτα. 

Μικρή Ιστορία για ένα έρωτα.
A Short Film About Love

Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Μουσική: Ζμπίζνιου  Πράισνερ
Πρωταγωνιστές: Γκραζίνα Ζαπολόφσκα, Όλαφ Λουμπαζένκο,
Στεφανία Ιβίνσκα.

Το απόλυτο αριστούργημα.


Ο Τόμεκ, ένας μοναχικός φοβισμένος έφηβος, ταχυδρομικός υπάλληλος, παρακολουθεί με τηλεσκόπιο στην απέναντι πολυκατοικία, την καθημερινή, επομένως και την πλούσια ερωτική ζωή μιας ωραίας κοπέλας. Για τις μοναχικές του στιγμές του πόθου, έχει μετατρέψει το δωμάτιο στο οποίο φιλοξενείται από τη μητέρα του μοναδικού του φίλου, που βρίσκεται σε στρατιωτική αποστολή, σε σκοτεινό θάλαμο μέσα στον οποίο ζει τη ζωή του σύμφωνα με το καθημερινό ωράριο της κοπέλας. Για να μπορεί να τη βλέπει και από κοντά, τις στέλνει ειδοποιήσεις, για  την είσπραξη ανύπαρκτων επιταγών,  και αναλαμβάνει πρόσθετη εργασία της πρωινής διανομής του γάλατος. Της διακόπτει μια ερωτική συνάντηση, στέλνοντας την υπηρεσία του αερίου στο σπίτι της, για δήθεν διαρροή. Πονεί όταν την βλέπει να σπαράζει.
Τόμεκ: γιατί κλαίνε οι άνθρωποι;
Σπιτονοικοκυρά: δε ξέρεις δεν έχεις κλάψει ποτέ;
Τόμεκ: μια φορά, παλιά.
Σπιτονοικοκυρά: όταν σε παράτησαν; Οι άνθρωποι κλαίνε... για διάφορους λόγους. Όταν κάποιος πεθαίνει, όταν τους αφήνουν μόνους... όταν... δε το αντέχω άλλο.
Γλυκειά αναμονή, άγουρος πόθος, ερωτικό καρδιοχτύπι, τρυφερές μοναχικές στιγμές, όλα για το κορίτσι "της ζωής του". Τη συναντάει, της εξομολογείται τον έρωτά του, χωρίς να της ζητά τίποτα, τού είναι αρκετή η εξομολόγησή του, τις λέει για τις πλεκτάνες του, την αφήνει έκπληκτη αλλά συγχρόνως ερεθίζει την φιλαρέσκειά της.
Μάγδα: γιατί με κατασκοπεύεις;
Τόμεκ: γιατί σε αγαπώ πραγματικά.
Μάγδα: και τι θες
Τόμεκ: δε ξέρω
Μάγδα: θες να με φιλήσεις;
Τόμεκ: όχι
Μάγδα: ίσως θες να μου κάνεις έρωτα;
Τόμεκ: όχι
Μάγδα: θες να φύγεις μαζί μου; στις λίμνες η στη Βουδαπέστη;
Τόμεκ:
Όχι.

Μάγδα: τότε τι θες;
Τόμεκ: τίποτα.
Μάγδα: τίποτε;
Ένα παιγνίδι αρχίζει μεταξύ τους άνισο, από την μια η έμπειρη ερωτικά και επιπόλαιη φιλάρεσκη κοπέλα και από την άλλη ο ανώριμος ερωτικά, μοναχικός και ερωτευμένος έφηβος. Θα την συναντήσει στο δωμάτιο της. Η Μάγδα σαν προέκταση της δικής της ερωτικής ζωής, πιστεύει ότι είναι αρκετό να του δοθεί, ο Τόμεκ ανώριμος ερωτικά μόνο από την ερωτική πλησμονή και συγκίνηση, ολοκληρώνει... και η Μάγδα τον ταπεινώνει και τον τρέπει σε φυγή.
Μάγδα: και όταν με παρακολουθούσες τι έκανες;
Τόμεκ: παλιά όχι πια. Τώρα... μόνο εσένα σκέπτομαι.
Μάγδα: Δεν έχω τίποτα από κάτω, το ξέρεις δεν το ξέρεις; Όταν μια γυναίκα θέλει έναν άντρα... υγραίνεται είμαι υγρή τώρα. Τι λεπτεπίλεπτα χέρια. Μη φοβάσαι... Τέλειωσες κιόλας; Αυτή ήταν όλη η αγάπη σου για μένα;
Ο Τόμεκ ταπεινωμένος θα κόψει τις φλέβες του, και τώρα οι ρόλοι θα αλλάξουν. Η Μάγδα, θα νιώσει την αγάπη και θα αναζητήσει με όλους τους τρόπους τον Τόμεκ. Θα τον επισκεφτεί μετά την επιστροφή του από το Νοσοκομείο, χωρίς ο Τόμεκ να την δει, θα κοιτάξει τώρα από το τηλεσκόπιο, απέναντι το διαμέρισμα της , και θα δει τον εαυτό της τη στιγμή της αδυναμίας της που έκλαιγε, τη στιγμή που νόμιζε πως ήταν μόνη και πάλευε με τους φόβους και τις αγωνίες της. Αυτή τη φορά όμως φαντάζεται ότι ο Τόμεκ θα βρίσκεται δίπλα της, να της πιάσει τον ώμο κι αυτή να τον χαϊδέψει το μάγουλο του.